Експеримент с краставици сорт Гергана проведен в гр. Пловдив

 

ЕТАП 1

Целта на "Етап 1" от този експеримент е да се провери въздействието на ГАНС - CO2/ZnO върху определени растителни култури.

 

Ден 1

  • Всички растения в разсадниците са поливани с чешмяна вода като при едните водата е плазмено заредена (в 2 литра кана е добавено 4 мл. ГАНС CO2/ZnO), а при другите водата не е третирана с нищо. И в двете кани само се долива вода.
  • Всички растения са поливани точно с 15 мл вода/плазмена вода. Без значение, че с времето растенията израстват,  количеството вода остава непроменено (15 мл. на всяко).
  • При провеждането на този опит е съобразено разположението на разсадниците спрямо слънцето и атмосферните условия, за да могат и двата да получават еднакво количество светлина и топлина.
  • В този случай ще разгледаме Краставици (сорт Гергана) на холандски производител на семена.
  • За провеждането на този опит са използвани 2 разсадника, в които за засадени 9 вида растения.
  • Пръста, която е ползвана за разсада е една и съща и за двата разсадника.

Ден 6

На 6-ия ден поникват първо краставиците поливани с обикновена вода, ден по-късно поникват и тези поливани с плазмена вода.

Ден 11

На 11-ят ден от засяването, поливаните с плазмена вода краставици се развиват по-бавно (приблизително 1 ден закъснение) от тези поливани с чешмяна вода.

Ден 15

Ден 15-ти се забелязват две промени:

1.   Растенията поливани с плазмена вода настигат  по размер тези поливани с обикновена чешмяна вода.

2.  Стъблата на краставиците поливани с обикновена вода започват да се изкривяват, докато при тези поливани с плазмено заредената вода, стъблата са дебели и стройни.   

Ден 23

Ден 23-ри се забелязват следните промени:

1.  Стъблата на краставиците поливани с обикновена вода са изкривени и наведени, някои растения са легнали на пръста. При другите, поливани с плазмено заредена вода стъблата остават стройни и здрави.

2.  При поливаните с плазмена вода растения вече се виждат по-големи индивиди от тези поливани с обикновена вода.

3.  Наблюдава се разлика в цвета на растенията. При поливаните с плазмено заредената вода, краставиците са ярко зелени на цвят (изглеждат много свежи), а при обикновената вода растенията с по-тъмен наситен зелен цвят.

Ден 26

Ден 26-ти растенията биват извадени от почвата и се забелязват следните неща:

Остават същите видими разлики. При растенията поливани с плазмено заредената вода видимо са по-големи и са с по-здрави и прави стъбла, от колкото тези поливани с обикновена вода. Новото което се забелязва е, че при поливаните с обикновена вода има болно растение.

На следващата снимка са избрани по един от най-големите индивиди на разсадник за сравнение.

На следващата снимка сравнявам големината и цвета на листата на двата най-големи индивида от разсадник. Единият от тях (поливаният с обикновена вода) се е разболял и има сухи петна по листата. Има също видима разлика в цвета на листата.

Заключение:

На края можем да констатираме, че растенията поливани с плазмено заредена вода се развиват по-бързо, израстват по-здрави и са по-устойчиви на външните атмосферните условия. Също така цвета на растенията е ярко зелен, като на вид изглеждат много по-свежи от другите, които са поливани с обикновена вода.

При краставиците поливани с обикновена вода се наблюдават по-слаби стъбла, които в последствие се изкривяват, стават по-неустойчиви на външните атмосферни условия и падат (лягат) на земята. Наблюдава се по-бавно цялостно развитие на растението и също някои индивиди започнаха да боледуват.

ЕТАП 2

Целта на "ЕТАП 2" от експеримента е да се провери тяхната издръжливост като се подложат растенията на екстремна суша, при температури през деня до 33 градуса по целзий.

След пресаждането на растенията в големи саксии, те биват поливани два пъти с пауза от 2 дни между поливанията. В саксията на тези поливани с плазмено заредена вода (CO2/ZnO) е добавен стъклен съд с 3мл CH3 ГАНС. След това всички растения бяха подложени на суша в период от 25 дни.

Заключение:

Оказа се, че растенията поливани с плазмена вода са в пъти по-издръжливи на суша от другите растения поливани с обикновена вода. Стъблата и на двете живи растения са жизнени без признаци на обезводняване въпреки, че са се появили сухи петна по листата. Пръста и на двете саксии е суха до самото дъно.

Последно променена в Сряда, 12 Юни 2019 16:28